Basis Elektronica 01 Diodes

Diodes

Een diode is een elektronisch component welke elektrische stroom in één richting door laat. Het is dus een soort van klep die stroom wel in doorlaatrichting door laat, maar niet in de sperrichting.

Tegenwoordig is vrijwel elke diode een halfgeleider. Deze bestaat uit een positief en een negatief deel welke ervoor zorgen dat de elektronen stroom van de ene naar de andere kant gaat en niet terug. De positieve zijde heet “anode” en de negatieve zijde heet “cathode”. De spanning loopt dus altijd van anode naar cathode. In de meest ideale omstandigheid zal bij een spanning van minder dan 0 volt op de anode, deze niets doorlaten. Zodra de spanning 0 of hoger word gaat deze wel stroom doorlaten. In de praktijk dient er altijd wat spanning te lopen voordat de diode volledig door laat. Het gebruik van een diode zorgt er in de praktijk ook voor dat de spanning na de diode lager word dan die ervoor. Bijvoorbeeld als je een diode op een 5 volt batterij aansluit, zal je na de diode bijvoorbeeld nog maar 4,3 volt overhouden. Dit noem je de drempelspanning welke hier dus 0,7 volt is. Ga je een circuit bedenken met een diode daarin, dan is dit iets om rekening mee te houden.

Symbool
De diode word in vrijwel alle schema’s hetzelfde afgebeeld door een pijl met een dwarsbalk ervoor. Het teken geeft aan dat in de ene richting stroom door kan en in de andere richting geblokkeerd word.

De standaard diode word het meest gebruikt als:

beveiliging
Als je een circuit hebt wat op een externe spanningsbron werkt dan kan je met een diode voorkomen dat deze spanningsbron verkeerd om aangesloten word. Als deze per ongeluk verkeerd om aangesloten word zorgt de diode ervoor dat geen van de componenten defect raakt.

Om het iets ingewikkelder te maken, houd het volgende in gedachten: “Gelijkstroom vloeit per definitie van de positieve (+) naar de negatieve pool (-) van een batterij. De elektronen vloeien echter in de tegengestelde richting.” In onderstaande voorbeeld zie je dus de richting van de stroom van de plus van de batterij naar de min.


gelijkrichter
Bij wisselspanning wisseld de spanning constant van bijvoorbeeld +10 volt naar -10 volt en weer terug. Door hier een aantal diodes te plaatsen zorg je ervoor dat de positieve stroom doorgelaten word en de negatieve stroom tegen gehouden word, je houd dan uiteindelijk een gelijkspanning over. Gelijkrichters vind je onder anderen in dynamo’s of in omvormers. Misschien dat dit schema het duidelijk kan maken:


Opladers en adapters bevatten soms gelijkrichters. Deze werken echter wel vaak op 220 volt wat natuurlijk zeer gevaarlijk is als je deze niet uit het stopcontact haalt. Ben je nieuwsgierig wat er in die adapter zit. Werk dan altijd spannings-loos en gebruik deze nadat ze open zijn geweest niet meer!

Geef een reactie